23/1/19

Οι Τρεις Ιεράρχες, σύμβολα της εκκλησιαστικής κοινωνίας

Σχετικά με τη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών


Κλειστά τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας την Τετάρτη 30/1
Ημέρα αργίας αποτελεί η εορτή των Τριών Ιεραρχών (Τετάρτη 30 Ιανουαρίου)
για τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την

παρ. 3 του άρθρου 32 του Σχεδίου Νόμου για το Παν. Δυτικής Αττικής.


Παράλληλα, καταργήθηκε η περίπτ. δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ.
79/2017 (Α΄ 109, διόρθ. σφάλμ. Α΄112) η οποία όριζε ότι στις σχολικές
μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την ημέρα αυτή

πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις”.

Επίσης η κείμενη νομοθεσία ορίζει ρητά ότι η ίδια ημέρα αποτελεί ημέρα αργίας για τις σχολικές μονάδεςτης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας στην εορτή
των Τριών Ιεραρχών, στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας
πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις. Η χρονική διάρκεια και το
περιεχόμενο εορτασμού στις σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπ/σης της χώρας
καθορίστηκαν με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ/ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η παράταξη «Συνεχιστές της Πολιτικής του Καποδίστρια/Π. Ε. », με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 22 Ιανουαρίου 2018, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις εκείνης της περιόδου αναφορικά με το φλέγον εθνικό θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, με αίσθημα ευθύνης και αναλογιζόμενη τις θυσίες και το αίμα τοΚλήρου και του λαού της πατρίδος μας, και ιδίως τις θυσίες των ηρωικών διδασκαλισσών του ενδόξου Μακεδονικού Αγώνος της περιόδου 1904-1908 υπέρ της Ελληνικότητος της Μακεδονίας, διεκήρυξε τότε πως απορρίπτει την χρήση οποιασδήποτε ονομασίας, η οποία θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του, από το γειτονικό κράτος.
Δυστυχώς, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ήταν δραματικές για την πατρίδα μας ως προς το καίριο αυτό εθνικό ζήτημα. Το όνομα της Μακεδονίας μας παραδόθηκε στο γειτονικό κράτος, παρά την αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, του οποίου η γνώμη αγνοήθηκε, και
χωρίς να το απαιτεί κάποια εθνική ανάγκη ή υποχρέωση της Ελλάδος.
Επιπρόσθετα, η Παράταξή μας εκφράζει για άλλη μια φορά την έντονη διαμαρτυρία της για την πλήρη απαξίωση της εορτής των Αγίων Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ορθοδόξου Ελληνικής Παιδείας, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου. Η ημέρα των Τριών Ιεραρχών ορίζεται ως αργία για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Εκείνο που σίγουρα καταργείται είναι το σημαντικότερο μέχρι πρότινος στοιχείο του εορτασμού: ο εκκλησιασμός μαθητών και δασκάλων, ο οποίος, σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση εορταστικών εκδηλώσεων για την ανάδειξη του πολυσήμαντου έργου των Τριών Αγίων, πραγματοποιούνταν ανελλιπώς από το έτος 1842, χρονολογία κατά την οποία καθιερώθηκε ο εορτασμός τους από το επίσημο Ελληνικό κράτος.
Αν και το παλαιό Π.Δ. ονόμαζε αργία την εορτή των Τριών Ιεραρχών, είναι γνωστό ότι η αργία αυτή δεν σήμαινε παύση λειτουργίας των σχολείων και επομένως παραμονή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σπίτια τους, αλλά παύση μαθημάτων και εκκλησιασμό μαθητών και εκπαιδευτικών, σχετική ομιλία στο ναό και σε κάποιες περιπτώσεις παρακολούθηση σχετικών εκδηλώσεων. Τα σχολεία φρόντιζαν μάλιστα για την αρτοκλασία που προσφερόταν προς τιμήν των Προστατών τους Τριών Ιεραρχών.
Αναφορικά με την δυσμενέστατη εξέλιξη του θέματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους και τον περαιτέρω αποχριστιανισμό της Παιδείας μας, ένα δείγμα της οποίας αποτελεί και η απαξίωση της εορτής των Τριών Ιεραρχών, η ΔΟΕ δεν έκρινε σκόπιμο να διαμαρτυρηθεί και να προτείνει κάποιας μορφής κινητοποιήσεις στους ανά την Ελλάδα Συλλόγους εκπαιδευτικών.
Συνάδελφοι, σεβόμαστε την αγωνία των αδιορίστων συναδέλφων για το εργασιακό τους μέλλον. Είναι όμως επιεικώς απαράδεκτο να κινητοποιούμαστε μόνο για τους διορισμούς, και την ίδια στιγμή να σιωπούμε για σοβαρά εθνικά θέματα και για την πλήρη απομάκρυνση της παιδείας μας από το Ορθόδοξο ήθος των Πατέρων μας, την στιγμή που η καλλιέργεια της εθνικής και της Ορθόδοξης θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών ανέκαθεν αποτελούσε πρώτιστο μέλημα του Ελληνικού σχολείου. Την αδράνεια και την αδιαφορία μας αυτή θα την κρίνει πολύ αυστηρά η Ιστορία!


4 Φεβρουαρίου 2019


Κωνσταντίνος Ιωάν. Παπανικολάου, δάσκαλος,
Καλίτσας Νικόλαος, δάσκαλος,
εκπρόσωποι της Παράταξης «Συνεχιστές της Πολιτικής του Καποδίστρια/Π.Ε.»