11/12/19

Στοχευμένη πολιτική ενίσχυσης της ελληνικής οικογένειας χρειάζεται και όχι σπασμωδική.




Δέσμη μέτρων για τα νέα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, αλλά και για όσους είναι ήδη γονείς και έρχονται αντιμέτωποι με τις αυξημένες υποχρεώσεις της καθημερινότητας επεξεργάστηκε και δρομολογεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο διαμόρφωσης έμπρακτης πολιτικής ενίσχυσης του παιδιού και της οικογένειας.

Θα  ήθελα να μείνω  στη κατάργηση του φόρου πολυτελείας των Ι.Χ άνω των 1.929 κ.εκ. που μόλις πριν από λίγες ημέρες επισημοποιήθηκε δια στόματος υπ.οικονομικών.   αρρωστημένα μυαλά είχαν επιβάλλει την εφαρμογή του. στα θετικά των ανακοινώσεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.  ήταν ανάλγητο το μέτρο, είχε επισημανθεί από πολλούς, κάποιοι έψαχναν να βρουν ισοδύναμα, δίκαιη η κατάργηση του, ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ! πολλοί ισχυρίσθηκαν ότι αυτό έγινε για δυο λόγους: για να επιστραφούν οι πινακίδες στους δικαιούχους που είχαν βρεθεί στα ράφια των εφοριών γεμίζοντας ανάλογα και τα ταμεία αλλά και για να τονωθεί η αγορά των Ι.Χ μεγάλου κυβισμού. έστω και έτσι.....γιατί όμως δεν το έκαναν τόσο καιρό οι προηγούμενοι; οι πολύτεκνες οικογένειες (και όχι όλες) χρησιμοποιούσαν αυτά τα Ι.Χ λόγω των οικογενειακών αναγκών μεταφοράς και όχι για λόγους πολυτέλειας!  Εξαιρούνται πλέον από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης οχημάτων, από το φορολογικό έτος 2019 και εφεξής, νοικοκυριά με τουλάχιστον τέσσερα προστατευόμενα τέκνα.
Επίσης ο υπ.οικονομικών  αναφέρθηκε τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες και ωφελούμενοι δικαιούχοι - κοινωνικές ομάδες θα είναι  οικογένειες με 4 τέκνα και άνω με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 (αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 19.140). ελάχιστο το ποσοστό των ωφελουμένων  της παραπάνω περίπτωσης – άραγε ποιοι οι ωφελούμενοι…….;
και όλοι στο ίδιο τσουβάλι;  Το ίδιο, αυτός με τα 4 και 6,7,8... παιδιά; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια διαφοροποίηση ανάλογα με τον αριθμό παιδιών και γιατί μόνο εξαρτώμενα, αν είναι άνω των 25 και άνεργα;
Κάποτε πρέπει να αναγνωρισθεί η προσφορά των πολυτέκνων οικογενειών στη χώρα μας, να θεσπιστεί όριο οικ.εισοδήματος αρκετά μεγαλύτερο που θα προκαλέσει αίσθηση – θα δημιουργεί κίνητρο και θα συμπεριλάβει περισσότερες οικογένειες (κάτι ανάλογο που έγινε και με το πρόσφατο επίδομα γέννας όπου το επίδομα θα το πάρει κάποιος αν έχει  40.000€ εισόδημα  συν προσαύξηση για κάθε τέκνο κ.λ.π).  
ας οριοθετηθούν μέτρα (συνολικά και όχι ένα –ένα κατά περίπτωση) στήριξης της Ελληνικής οικογένειας και προ πάντων της πολύτεκνης με σκοπό την ανάκαμψη των γεννήσεων που τόσο πολύ ανάγκη έχει η χώρα μας!!! Να γνωρίζει ο οποιοσδήποτε στη χώρα μας το χάρτη των κινήτρων – προνομίων που θα έχει για τη δημιουργία οικογένειας. Το κράτος πρέπει να είναι αρωγός. Η συνταγματική επιταγή μιλάει για ειδική φροντίδα προς τη πολύτεκνη οικογένεια η οποία πρέπει να λάβει σάρκα.
Πρέπει όλοι να γίνετε πολέμιοι  της μετανάστευσης όπως πρόσφατα είχε δηλώσει  ο  Ούγγρος Πρωθυπουργός αποφασίζοντας  να αυξήσει σημαντικά την οικονομική ενίσχυση και τις επιδοτήσεις για οικογένειες με πολλά παιδιά. και τι εξήγγειλε; ΑΠΑΛΛΑΓΗ  από τον φόρο εισοδήματος για όλη τη διάρκεια της ζωής (!) των γυναικών που αποκτούν τέσσερα παιδιά!! Αυτή ήταν η  απάντηση της Ουγγαρίας  στις πτωτικές δημογραφικές τάσεις.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε έντονο καθοδικό ρυθμό μείωσης του πληθυσμού της από το 2011, οπότε και καταγράφηκε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων ελέω μνημονίων που είχαν αρχίσει να κτυπούν τον «πυρήνα» της ελληνικής κοινωνίας. Τότε που όλα ισοπεδώθηκαν αφού εφαρμόσθηκαν μέτρα ανάλγητα, προ πάντων οριζόντια για όλους με τα μεγαλύτερα  θύματα τις πολύτεκνες οικογένειες.

Γκουντελάκης  Παναγιώτης
εκπαιδευτικός


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το επίδομα γέννας, ΔΕΝ είναι ΝΕΟ επίδομα, υπήρχε μέχρι τέλους του 2013, που το έκοψε ο Βρούτσης μην ξεχνιόμαστε(ήταν τα έξοδα γέννας..) και αυτό με δόσεις!!!
Περισσότερα για την ιστορία: https://aspe.gr/images/stories/efimerides/92533.pdf
Αληθεύει ότι η ΑΣΠΕ έκανε νέα πρόταση στο υπουργείο εργασίας για τα επιδόματα και ξέχασε τους πολύτεκνους με ένα,δύο προστατευόμενα τέκνα... ενώ εισηγείται ΝΕΟ χαράτσι σε βάρος τους;;;

Ανώνυμος είπε...

Στοχευμένη ή πάλι μας ξέχασαν, ενώ όλα για τους αναπήρους;

Αρκετές οικογένειες που ανήκουν στις τρεις κατηγορίες δικαιούχων -τους πολυτέκνους, τους μακροχρόνια ανέργους με εξαρτώμενα τέκνα και τους βραχυχρόνια ανέργους-, όπου ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, κινδυνεύουν να χάσουν το μέρισμα.
Κι αυτό διότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διανομή του μερίσματος, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπει ότι για να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι από τις τρεις αυτές κατηγορίες δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το πραγματικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα, που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης της εφορίας, εφόσον είναι μεγαλύτερο του πραγματικού.
ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ:
http://www.enikos.gr/economy/690369/mystika-kai-pagides-gia-to-merisma-ton-700-evro-ta-14-sos

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ είπε...

αγαπητέ μου, πρόσφατα η κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού είπε ότι θα μειωθούν τα τεκμήρια διαβίωσης στο 50% από αυτά που ισχύουν σήμερα.προσωπικά έχω καυτηριάσει πολλές φορές το ανάλγητο των τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία ΠΕΤΑΞΑΝ εκτός από επιδόματα τέκνων - επίδομα θέρμανσης - φοιτητικό επίδομα κ.λ.π χιλιάδες δικαιούχες πολύτεκνες οικογένειες οι οποίες είναι οι μόνες που αντιστέκονται στο ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς το πολυτεκνικό κίνημα τελευταία, είναι ΑΚΕΦΑΛΟ... Υπάρχουν σε πολλούς συλλόγους πολυτέκνων διοικήσεις από γεροντάκια που είναι κομματικοί και δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο.
Η ΑΣΠΕ π.χ διοικείται από Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα, Διευθυντή... που είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα στις αντίστοιχες θέσεις και στην ΕΠΑ(Ένωση Πολ. Αθηνών), τόσο δημοκρατικά διοικούνται! Ας μην πούμε για γαμπρούς και συμπεθέρους..
Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την κατάντια αυτή.