15/9/19

Θλιβερή διαπίστωση του ΕΜΓΕ (Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία)


 σε πρόσφατη ημερίδα : το 44% των Ελληνίδων αποκτά μόνο ένα παιδί, ενώ μόλις το 4,8% περισσότερα από 4 παιδιά!

Ως κύριο συμπέρασμα της ημερίδας αναδείχθηκε η επείγουσα ανάγκη για ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου της Πολιτείας για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Αναφέρετε επίσης ότι το ζήτημα πρέπει να τεθεί στη κορυφή της πολιτικής ατζέντας ώστε να σχεδιασθεί μια νέα οικογενειακή πολιτική στηριγμένη στην άμεση εφαρμογή μέτρων που μακροπρόθεσμα μπορούν να επιβραδύνουν τη συρρίκνωση της χώρας μας και όλες τις αρνητικές της συνέπειες.
Κατά τη γνώμη μου ο παραπάνω φορέας μόνο αναδεικνύει το πρόβλημα αλλά δεν αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα που θα έπρεπε να εφαρμοσθούν και από τη πλευρά τους… αρκούνται σε απλές επισημάνσεις ρίχνοντας όπως πάντα το μπαλάκι στις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.
Θα πρέπει όμως να αναφερθούμε  στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει  η εκάστοτε πολιτεία μέσω του προγράμματος της που εφαρμόζει για την άμβλυνση του μέγα θέματος που ακούει στο όνομα Δημογραφικό αλλά και το τι πράττουν οι Έλληνες αποφασίζοντας να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.
Στο πρώτο θέμα ανακοινώθηκαν  μέτρα που δεν πείθουν τους νέους να προχωρήσουν στη δημιουργία του δικού τους σπιτικού. Τα 2.000€ με τη γέννηση παιδιού αλλά και τα 1.000€ για κάθε παιδί επί πλέον για την αύξηση του αφορολόγητου (που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση) δεν φαίνεται να συγκινούν τους νέους. δεν πείθουν κάποιον να κάνει ένα παιδί. Η σταθερή εργασία που θέλουν να έχουν οι νέοι (αποκτώντας έτσι και ασφάλεια) καθώς και η επαναφορά όλων εκείνων των Δημογραφικών κινήτρων που θεσπίσθηκαν κατά καιρούς και στη συνέχεια κατεδαφίσθηκαν πρέπει να είναι στην ατζέντα της κάθε κυβέρνησης. 
Μέτρα όπως ο διορισμός των πολυτέκνων στην εκπαίδευση που απέφερε πολλές νέες γεννήσεις στη χώρα μας έχει ανάγκη ο τόπος για να ξαναγεμίσουν οι σχολικές αίθουσες. Ένα τουλάχιστον παιδί της πολύτεκνης οικογένειας πρέπει να προσλαμβάνεται στο  Δημόσιο καθώς και  να αυξηθεί το ποσοστό επί των προσλήψεων ακόμη πιο πολύ (που σήμερα ελέω Σύριζα μειώθηκε από το 20% στο 15%). Μέγα λάθος και η κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου της ΔΕΗ που έδινε μεγάλη ανάσα στα σπιτικά των πολυτέκνων. Μέγα λάθος η εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης στερώντας από χιλιάδες οικογένειες επιδόματα. Μέγα λάθος (το οποίο μάλιστα παραδέχθηκαν και πολλοί αρμόδιοι ) η μη κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα πολυτεκνικά Ι.Χ. Πρέπει κατά τη γνώμη μου να μην επιβάλλονται εισοδηματικά πλαφόν στα διάφορα μέτρα – κίνητρα που λαμβάνονται. Πολύ μικρό το ποσοστό των πολυτέκνων οικογενειών με υψηλά εισοδήματα. Αυτοί δημιουργούν το πρόβλημα και αυτοί εκτροχιάζουν τα οικονομικά μεγέθη της χώρας; αυτοί κύριοι ΔΕΝ δημιουργούν το πρόβλημα και θα είναι πολύ τιμητικό εκ μέρους της πολιτείας να δείξει σε αυτές τις οικογένειες ότι τις σκέφτεται! Μέγα λάθος επίσης και η κατάργηση των μετεγγραφών των πολυτέκνων που δεν δημιουργούσαν κανένα απολύτως πρόβλημα για πολλά χρόνια εφαρμογής.
Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η  οικογένεια, τις τελευταίες δεκαετίες, δέχθηκε απανωτά χτυπήματα, συνειδητά ή ασυνείδητα, που αποσκοπούν στην χαλάρωση των δεσμών ζωής μεταξύ των μελών της, στη διαστροφή του ήθους της και στην απομυθοποίηση της αξίας της.
Είναι συνεχής και συστηματικός ο εκφυλισμός του ιερού θεσμού της οικογένειας. Από τη πλευρά των νέων απέραντη καλοπέραση,  ευδαιμονισμός αποτρεπτικός για δημιουργία οικογένειας. Μέγα το θέμα των εκτρώσεων. Έχουμε πάψει να πιστεύουμε στη Πρόνοια του Θεού!

Πολλοί μπορεί να υποστηρίζουν ότι γράφουμε τα ίδια και τα ίδια. Πρέπει να κοιτάξουμε το εμείς και όχι το εγώ. Πρέπει να κοιτάξουμε το Δημόσιο συμφέρον το οποίο η πολυτεκνία υπηρετεί. Από κάπου επιτέλους πρέπει να γίνει η αρχή και ο καθένας ας αναλογισθεί τις ευθύνες του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: