10/2/17

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ.... ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ



πρακτικά από την τοποθέτηση του αν.Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ,Χρήστου Κέλλα,στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και σας έχουμε υπογραμμίσει την αναφορά του στο θέμα μετεγγραφών των πολυτέκων και την απάντηση του Υπουργού.



ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα είμαι σύντομος και επιγραμματικός. Στο σχέδιο νόμου έχουμε δύο άρθρα επείγον και τριάντα άρθρα με υπόλοιπα θέματα, τα οποία θα μπορούσαμε να τα συζητήσαμε με όλη την άνεση, διότι είναι άρθρα που αφορούν όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και πάρα πολλά τα οποία αφορούν την ειδική αγωγή που είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας. Με το ν. 3699/08 έχει θεσμοθετηθεί η παράλληλη στήριξη από ιδιώτες μόνο για αυτιστικά παιδιά. Με τον ν. 4186/13 καταργήσαμε την παράλληλη στήριξη από ιδιώτες και θεσμοθετήσαμε τον ιδιώτη βοηθό για την εξυπηρέτηση του μαθητή για όλες τις αναπηρίες και, μάλιστα, με τη συναίνεση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ. Βεβαίως, η παράταξη σας τότε μας έκανε σκληρό πόλεμο και δεν το ψήφισε. Τώρα έρχεστε ως αριστερή Κυβέρνηση και βάζετε, επισήμως, μέσα τον ιδιώτη και αντί να καθορίζετε όρους εργασίας, ασφαλιστικά κ.λπ., δεν το κάνετε, αλλά αντ’ αυτού για να το δικαιολογήσετε ζητάτε το βιογραφικό και το αντίγραφο του ποινικού μητρώου από το σχολείο. Μα, αυτά τα ζητούσαν και πριν, δεν είναι κάτι καινούργιο.
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 11, παρ. 6, που αφορά την ειδική αγωγή. Εδώ, κύριε Υπουργέ, ορίζετε ότι πρέπει η τάξη της ειδικής αγωγής να έχει, τουλάχιστον, τρία άτομα. Είναι δυνατόν να προτάσσουμε το παιδαγωγικό στο δημοσιονομικό συμφέρον και όχι το παιδαγωγικό στην ειδική αγωγή; Εγώ σας λέω ότι δεν μαζεύονται τρία παιδιά, τότε τι γίνεται; Θα πάνε στη δευτέρα τάξη;       
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δεν πρόκειται να μείνει κανείς έξω. Σας το έχουμε ξαναπεί και δεν θέλετε να το καταλάβετε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Στην επόμενη τάξη δεν θα είναι μεγάλος ο αριθμός; Καταρχάς, δεν υπάρχει παντού δευτέρα τάξη ή τρίτη τάξη. Εν πάση περιπτώσει.
Είπατε, προηγουμένως, ότι εσείς δε νομοθετείτε φωτογραφικά και δεν το συζητάμε για εξυπηρετήσεις; Όμως, έχω μια ερώτηση. Γιατί δεν καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης των αιρετών της ειδικής αγωγής του ΚΥΣΕΕΠ ενώ καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης των διορισμένων στο ΚΥΣΕΕΠ και όλων των αιρετών σε όλη την άλλη εκπαίδευση; Να μου πείτε ένα λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δεν το κατάλαβα;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Να σας επαναλάβω. Εεξαιρούνται οι αιρετοί της ειδικής αγωγής του ΚΥΣΕΕΠ όπου δεν καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης όταν πηγαίνουν για τα συμβούλια στο κεντρικό, ενώ καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης των διορισμένων των ΚΥΣΕΕΠ, αλλά και όλων των αιρετών όλων των άλλων κλάδων;
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΙΧΕΛΗΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Γιατί έχουν τη δυνατότητα να πάρουν απόσπαση, αλλά δεν τη δέχονται.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Δηλαδή, αυτό τι σημαίνει;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, ας απαντήσει ο Υπουργός.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Ωραία, ας απαντήσει. Σε ό,τι αφορά το άρθρο 19, επειδή γενικότερα το θέμα των πολυτέκνων και των μεταγραφών των πολυτέκνων είναι ένα τεράστιο θέμα και επειδή προβλέπονται και από το Σύνταγμα με το άρθρο 21, παρ. 5 ως δημογραφικό κίνητρο να εξυπηρετούνται οι πολύτεκνοι, οι μεταγραφές παιδιών οικογενειών πολυτέκνων έχουν καταργηθεί. Μήπως θα έπρεπε με την ευκαιρία αυτού του νομοσχεδίου να γίνει μια πρόβλεψη για τα τέκνα των πολυτέκνων που πέτυχαν σε διάφορες σχολές να μπορούν να μεταγραφούν στην πλησιέστερη προς τον τόπο κατοικίας τους σχολή ή εκεί που φοιτούν τα αδέρφια τους; Κύριε Υπουργέ, δεν θα ήταν λογικό; Διότι, οι πολύτεκνοι, ειρήσθω εν παρόδω πέραν των οικονομικών δυσκολιών των οποίων αντιμετωπίζει όλη η κοινωνία, έχουν αδικηθεί περισσότερο απ’ όλους και έχουν γίνει περισσότερες περικοπές στα χρόνια των μνημονίων. Μήπως θα έπρεπε να προσθέσουμε μια πρόβλεψη γι’ αυτή την κατηγορία;  

Ευχαριστώ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Γαβρόγλου.  
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Να αναφερθώ στη διαδικασία. Σήμερα εάν ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα ελπίζω να μην έρθουν αύριο και μεθαύριο και ρωτάνε. Ας απαντήσει ο κ. Μπαξεβανάκης για το θέμα των οδοιπορικών και εγώ να σας απαντήσω για το θέμα των πολύτεκνων. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Μπαξεβανάκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Όσον αφορά στο θέμα των αιρετών μελών του κεντρικού υπηρεσιακού συμβουλίου του ΚΥΣΕΕΠ υπάρχει ρύθμιση ότι οι αιρετοί μπορούν να αποσπαστούν σε εκπαιδευτικές μονάδες της έδρας του συμβουλίου.

 (Συνέχεια ομιλίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗ, Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων)
Εάν δεν κάνουνε  χρήση αυτής της δυνατότητας, δεν μπορούν να απαιτούν και την κάλυψη οδοιπορικών εξόδων. Δεν μπορούν να είναι μονά ζυγά, δικά μας. Ή δέχεσαι να αποσπαστείς στην έδρα του συμβουλίου και εξυπηρετείσαι ή αν δεν το δέχεσαι θα επιβαρύνεσαι με την μετακίνηση. Είναι τόσο απλό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω κάτι για να διευκολύνω τον Υπουργό. Δηλαδή, οι αιρετοί πρέπει να είναι μόνο από την Αθήνα, γιατί εδώ συνεδριάζει;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ(Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Όχι βέβαια, μπορούν να παραιτηθούν ή μπορούν να αποσπαστούν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Δηλαδή, από την οικογένειά μου στη Λάρισα θα μετακομίσω στην Αθήνα, να νοικιάσω σπίτι, για να συμμετέχω σε μια συνεδρίαση το μήνα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ(Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δεν είναι τόσο απλό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Πόσες φορές συνεδριάζει το ΚΥΣΠΕ;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ(Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Αυτό είναι θέμα αρχής, σας το είπε ο κ. Μπαξεβανάκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Μα, εδώ μπαίνει ειδικά τώρα. Για τους άλλους, γιατί δεν μπαίνει τέτοιο θέμα;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι έξω από τη λογική αυτή η διαδικασία. Έχετε συγκροτήσει τη θέση σας, θα τοποθετηθείτε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ(Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Όσον αφορά το θέμα των πολυτέκνων, είναι ένα σοβαρό θέμα. Το λένε διάφοροι Υπουργοί, δεν είμαι σίγουρος αν θα τα καταφέρω εγώ. Με συγχωρείτε για το πρώτο πρόσωπο, θα σας πω τι εννοώ. Οι μετεγγραφές είναι μια παθολογία τους συστήματος. Δεν υπάρχει σε κανένα μέρος του κόσμου, το σύστημα των μετεγγραφών. Λέω, λοιπόν, μήπως έμπαιναν κάποιες αρχές στο θέμα των μετεγγραφών, αν τις συμφωνούσαμε όλοι μαζί. Τώρα, έχουμε πολλά προβλήματα. Παραδείγματος χάριν, υπάρχουν μετεγγραφές που λόγω του συστήματος, τμήματα που επιβαρύνθηκαν αδίκως τόσο πολύ. Είναι η πληθυσμιακή κατανομή που έχουμε στην Ελλάδα και υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τις μεγάλες πόλεις. Πάνω από το 50% είναι στις μεγάλες πόλεις. Αυτό προφανώς, έχει φέρει όλων των ειδών τις ανωμαλίες, μαζί με το απρογραμμάτιστο ίδρυσης των διαφόρων ιδρυμάτων. Θα σας έλεγα, να το κρατήσουμε αλλά να μην κάνουμε ένα σύστημα που είναι ήδη απίστευτα μπλεγμένο, ακόμη πιο μπλεγμένο. Θα το κρατήσουμε και υπόσχομαι αν μπορούμε να βρούμε μια διακομματική συμφωνία για το θέμα των μετεγγραφών, εκεί μέσα να βάλουμε αυτά που πραγματικά είναι σοβαρά. Καταλαβαίνω, ότι πράγματι υπάρχουν θέματα πολύτεκνους. Βεβαίως, πολλοί ευνοούνται από τις μετεγγραφές, το ξέρουμε, δεν είναι όλοι, αλλά συμφωνώ ότι υπάρχει θέμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η επόμενη συνεδρίαση είναι αύριο στις 12:00΄ όπου θα κληθούν οι φορείς να τοποθετηθούν και να τους υποβάλετε ερωτήσεις.



ΚΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης, την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις», μίλησε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, που θα τοποθετηθεί και στην συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη, “σήκωσε” το θέμα των μεταγραφών των πολύτεκνων φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ, μετά και από σχετικό αίτημα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.
«Θέλω να τοποθετηθώ για ένα θέμα που θεωρώ μείζονος σημασίας και αφορά τις μετεγγραφές πολύτεκνων και τέκνων πολυτέκνων. Επειδή το Σύνταγμα της Ελλάδος στην παρ 1 του άρθρου 21,  ορίζει ρητά πως οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται ειδικής φροντίδας από το κράτος και στην παρ. 5 του ίδιου άρθρου, αναφέρει ως υποχρέωση του κράτους το σχεδιασμό και εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, ζητώ με την ευκαιρία εισαγωγής του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για λόγους δικαιοσύνης, να προστεθεί στην παρ11 του άρθρου 19 και η περίπτωση των πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων, που πέτυχαν ή φοιτούν  σε σχολές ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ, ώστε να μεταγράφονται στην πλησιέστερη προς τον τόπο κατοικίας τους σχολή ή εκεί που φοιτούν τα αδέρφια τους. Και τούτο γιατί οι πολύτεκνοι, πέραν των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει όλη η κοινωνία, έχουν αδικηθεί περισσότερο απ’ όλους, με μεγαλύτερες περικοπές στα χρόνια των μνημονίων», ήταν το χαρακτηριστικό απόσπασμα της τοποθέτησης του αν. Τομεάρχη Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον αρμόδιο Υπουργό να  αναγνωρίζει το πρόβλημα αφήνοντας ανοιχτό “παράθυρο” για διακομματική συμφωνία για το θέμα των μετεγγραφών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: